88/4/5
11:24 ص
حامیان دیروز موسوی اگرچه تا انتخابات با او ماندند و حتی شکست سنگین انتخاباتی را هم نظارهگر شدند، اما شاید هیچگاه تصور نمی کردند کاندیدای مطلوبشان یعنی همان کسی که سابقه نخست وزیری امام را در کارنامه خویش داشت، رو در روی نظام قرار بگیرد و از عدم اعتماد به نهادهای قانونی سخن بگوید. واقعیت آن است که سلسله بیانیه های موسوی طی این روزها بخشی از حامیان او را با تردیدهای جدی مواجه کرده است. برخی مانند ابوالفضل فاتح، رئیس کمیته اطلاع رسانی، رسانه و تبلیغات ستاد آماده بازگشت به خارج از کشور شده و برخی دیگر را نیز به اعلام برائت از وی واداشته تا اشتباهات جریان موجود به نامشان نوشته نشود.
سعید ابوطالب از جمله افرادی بود که علیرغم آنکه وی به دلیل مجریگری یک برنامه تلویزیونی حمایت خود را از موسوی علنی نمیکرد اما اخبار متعددی درخصوص ارتباط وی با ستاد میرحسین منتشر شده بود. با این حال، بهتازگی در گفتوگو با "شبکه ایران" به بیانات رهبر انقلاب اشاره کرد و مواضع ایشان را برای همگان الزامآورخواند. عضو ستاد انتخاباتی موسوی همچنین با صراحت گفت: «در نظامی که مردم سالاری دینی حاکم است، همگان دارای حقوقی هستند که در چارچوب قانون می توانند از آن استفاده کنند اما نباید پا را فراتر از قانون بگذارند.»
ابوطالب با بیان اینکه روابط و نسبت های حقوق اکثریت و اقلیت در قانون اساسی تعریف شده است، افزود: «اگر نخواهیم به قانون اساسی تن بدهیم، ناخود آگاه به آنارشیسم تن داده ایم که به نفع مردم وهیچکس نیست.» وی همچنین نسبت به پیدایش دیکتاتوری اعلام خطر کرد و گفت: «اگر آنارشیسم بر کشور حاکمیت پیدا کند، به سمت دیکتاتوری می رویم.»
این نماینده سابق مجلس با بیان اینکه اگر بخواهیم به دیکتاتوری گذشته برگردیم، دیگر نیازی به قانون نیست، تصریح کرد: «هم اقلیت و هم اکثریت باید حقوق یکدیگر را رعایت کنند و اجازه ندهند با حاکم کردن فضای دیکتاتوری، قانون به محاق رود.» وی ادامه داد: «روش احقاق حقوق باید قانونی باشد و اگر قانون حقی برای او قائل بود، بگیرد و گر نه نباید از قانون فراتر عمل کرد.»
تاکید ابوطالب بر قانونگرایی در حالی است که هوادارن موسوی طی این روزها، بارها و بارها تجمعات غیرقانونی را کلید زده اند که در نهایت به تنش و آسیب دیدن اموال عمومی مردم منجر شده است. در واقع گروهی از حامیان گذشته موسوی، روند کنونی او را انحراف از مسیر انقلاب تلقی می کنند و معتقدند این راه فرجام تلخی را برای بانیان آن در پی خواهد داشت.
در این زمینه حجت الاسلام سید رضا اکرمی عضو جامعه روحانیت مبارز و از حامیان موسوی در انتخابات 22 خرداد نیز به جمع منتقدان روند انحرافی کنونی وی پیوسته است، به طوری که میگوید:«اینکه فردی می گوید من قانون را قبول دارم، از رهبری معظم هم پیروی می کنم ولی وقتی پای عمل می رسد، قوانینی که به نفع خودش است، عمل می کند و بقیه را زیر پا می گذارد، در نظام جایی ندارد.»
اکرمی تجمعات غیرقانونی را در تضاد با منویات رهبر انقلاب دانست و افزود: «باز هم تأکید می کنم فرمایشات رهبر انقلاب و قانون اساسی برای همگان التزام عملی دارد.»
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در پاسخ به این سؤال که بیانیه اخیر موسوی در خصوص تشویق حامیان و اغتشاشگران برای ادامه فعالیت خیابانی، نشانه چیست، گفت: «هر کس از قانون عبور کند و فرمایشات رهبری را زیر پا بگذارد، از نظام خارج شده است.»
مهدی همت نیز تعرض به جان و مال مردم را دور از "شعار قانونگرایی" میداند. فرزند شهید همت که به همراه مادر خود از حامیان جدی موسوی بودهاند، ادامه میدهد: «هرچند شخصاً فکر میکنم که آقای موسوی پیروز انتخابات بوده است، ولی معتقدم هرگونه شبهه در این زمینه را باید تنها از طرق قانونی پیگیری کرد.» وی همچنین افزود: «اگر قانون زیر پا گذاشته شود، نه تنها انتخابات اخیر، که تمام انقلاب زیر سؤال میرود؛ چون نظام در 30 سال گذشته بر اساس همین قانون پیش رفته است.»
در عین حال، مسیح مهاجری مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی نیز با وجود حمایتهای بیقید خود از موسوی قبل از انتخابات نتوانست نسبت به مسائل پیش آمده ساکت بماند. مهاجری در سرمقاله این روزنامه به بیان امام(ره) مبنی بر اینکه حفظ نظام از اوجب واجبات است، اشاره کرد و نوشت: «عربده های سران استکبار که این روزها از اروپا و امریکا با اظهارات کینه توزانه خود نشان می دهند برای ملت ایران و برای نظام جمهوری اسلامی دندان تیز کرده اند، به گوش می رسد. رئیس جمهور امریکا گفته است:"دولت ایران باید بداند که دنیا درحال تماشاست . ما برای تک تک کسانی که جان خود را از دست داده اند سوگواری می کنیم."»
مهاجری همچنین افزود: «آیا همین عربده های مستانه نباید ما را هوشیار کند و برای پایان دادن به مشاجرات تدبیری بیاندیشیم چرا اجازه می دهیم کار به جایی برسد که رئیس جمهور امریکا به ما درس اخلاق بدهد و با نقل جمله مارتین لوترکینگ که گفته بود "کمان کهکشان اخلاقی طولانی است اما به سمت عدالت خم می شود"، با طعنه و تحقیر بگوید "ما شاهد باور مردم ایران به این حقیقت هستیم و ما به تماشا ادامه خواهیم داد؟"»
روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: «تا دیر نشده باید کاری کرد و باید جلوی خسران را گرفت.» این روزنامه همچنین با بیان اینکه ای کاش نامزدها رفتاری داشتند که برای پیگیری مطالباتشان مرتکب اقداماتی که زمینه را برای سواستفاده فرصت طلبان فراهم سازد نمی شدند، تاکید کرد: «هنوز فرصت باقی است و بر همه واجب است تدبیر را جایگزین روش های دیگر نمایند و برای حفظ نظام مقدس جمهوری اسلامی که به فرموده امام "اهم واجبات" است، با هرچه در توان دارند به صحنه بیایند.»
همچنین دکتر امیرحسین ترکشدوز که 9 سال عضو دفتر موسوی بود، پس از اعمال بیقانونیهای اخیر به تشریح تمایزات میان خط امام(ره) و رفتارهای اخیر موسوی پرداخت: «تصور ابتدایی ما این بود که راه جناب آقای خاتمی توسط برخی از کاندیداهای محترم و مشخصاً آقای موسوی در حال پیموده شدن است. اقدامات یا تعللهایی هم از جانب ما از سر اصلاحگری صورت پذیرفت که متأسفانه نه تنها بی فایده بود بلکه موجب اتلاف وقت و عدم روشنگری به هنگام شد. متأسفانه هر چه پیش تر آمدیم، این بیم، شدت گرفته است که مبادا وضع از آنچه تصور میشود هم وخیم تر باشد... مگر امام و دیگر بزرگان در بحث از ولایت فقیه ضرورت وجود متولی برای اقامه حدود را از دلایل تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت نشمردهاند؟»
ابوالفضل فاتح هم که مسئول کمیته تبلیغات ستاد موسوی بود، روز سهشنبه با حضور در سایت قلم، رسماً خداحافظی کرد و به انگلیس رفت.
در این میان البته بودند برخی که همچنان حاضر نشدند روند افراطی کنونی را محکوم کنند. علیرضا بهشتی در پاسخ به این پرسش که آیا شیوه پیش گرفته شده در تعارض و تناقض با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب چه در ایام انتخابات، چه بعد از اعلام نتایج و چه در نماز جمعه نیست، گفت:«من به این سؤال پاسخ نمیدهم و به شما هم توصیه میکنم که سعی در پیدا کردن تناقضی میان حرفهای رهبری و رفتار آقای موسوی نباشید!»
او همچنین با بیان اینکه تجمعات عمومی، اعتراضی به نتیجه آراست، افزود:«"مردم" از بلایی که بر سر آراءشان آمده ناراحت هستند.» بهشتی همچنین در پاسخ به خبرنگار که پرسیده بود:«چرا موسوی حاضر نمی شود پیگیری این "بلایی" که شما معتقدید "بر سر آراء مردم" آمده است را از مجاری قانونی انجام دهد؟»، قوانین کشور درباره انتخابات را از اساس"ناکارآمد" خواند و گفت:«مردم چون فکر میکنند راههای قانونی کارآرایی ندارد دست به تجمعات خیابانی میزنند.» او البته توضیح نداد که چرا به انتخاباتی که با این قوانین ناکارآمد برگزار می شود تن داده اند.
این دست مواضع در حالی مطرح می شود که تا کنون جمهوری اسلامی انتخابات های متعددی را ظرف سی سال گذشته به خود دیده و در این میان نیز گاهی جبهه مقابل پیروز انتخابات بوده اند. در واقع خواه نا خواه نفی روند کنونی به نفی دوم خرداد هم خواهد انجامید.
گفتنی است مقام معظم رهبری در نماز جمعه تهران به شدت نسبت به اجتماعات و راهپیمایی هایی که در نهایت تشنج و ناآرامی را در فضای کشور ایجاد خواهند کرد، واکنش نشان داده بودند و ضمن تاکید بر پیگیری ابهامات از طرق قانونی افزوده بودند:«انتخابات برای این است که در صندوق های رأی معلوم شود که مردم چه می خواهند نه در کف خیابانها.»
ایشان همچنین با تأکید بر اینکه این آقایان باید به مسئولیت کارهای خود در نزد خداوند فکر کنند، خاطر نشان کردند:«برادران، آخرین وصایای امام بزرگوار را به یاد بیاورید که می گفت همه باید قانون را فصل الخطاب بدانند.»
سوالی که وجود دارد این است که میرحسین و یاران نزدیک او با ریزش شدید حامیان انتخاباتی شان چه خواهند کرد و این روند به کجا خواهد کشید؟