87/10/22
1:16 ع
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، "محمود احمدینژاد رئیسجمهور روز شنبه 21 دی ماه با انتقاد شدید از عملکرد سازمان ملل متحد و شورای امنیت در قبال جنایات صهیونیستها در غزه، خواستار تغییر ساختار شورای امنیت از اساس و تغییر محل فعلی سازمان ملل شد و گفت: دولت آمریکا با این سازمان ملل به دنبال حکمرانی بر جهان است.
وی افزود: نباید این تغییر ساختار به گونهای باشد که دو تغییر بدهند و دو هم پیمان خود را وارد شورای امنیت کنند و با حق وتو منافع خود را تامین نمایند؛ اکنون تصمیمات شورای امنیت در جهت حمایت منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی است و تصمیمات این شورا یک جانبه و ضدبشری است.
رئیسجمهوری اسلامی ایران محل استقرار سازمان ملل را نامناسب خواند و با تاکید بر اینکه باید محل سازمان ملل تغییر یابد، اظهار داشت: هر کسی میخواهد به سازمان ملل برود باید ماهها برای گرفتن ویزا در انتظار باشد و میبینیم که دولت آمریکا با این سازمان ملل به دنبال حکمرانی بر جهان است.
احمدینژاد با اشاره به مناسبات ناعادلانه در سازمان ملل متحد تاکید کرد: ایران آمادگی دارد تا مکان مناسب را برای ایجاد سازمان ملل تامین کند".
شاید از منظر برخی رسانهها و تحلیلگران، در بدو امر، این پیشنهاد یک پیشنهاد تشریفاتی و صرفا در چارچوب یک موضع گیری سیاسی تلقی شود اما با مروری با تصمیمات مجلس شورای اسلامی و ابلاغیه سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه از سوی مقام معظم رهبری خطاب به دولت و نهادهای اصلی کشور، مشخص میشود که تغییر ساختار سازمان ملل به صورت جدی از سوی مقامات عالیرتبه جمهوری اسلامی و نمایندگان ملت در حال پیگیری است چرا که ملل عدالتخواه دنیا دیگر تحمل یکجانبهگرایی آمریکا، رژیم صهیونیستی و دول متحد آنها در سازمان ملل را ندارند.
* طرح مجلس برای پیگیری انتقال مقر دائمی سازمان ملل از آمریکا به یک کشور دیگر
طرح پیگیری انتقال مقر سازمان ملل متحد از آمریکا برای اولین بار در تاریخ 26 شهریور 87 در مجلس هشتم اعلام وصول شد و این طرح که اردیبهشت ماه 86 در مجلس هفتم به امضای 214 نماینده مجلس رسیده بود، با درخواست 141 نماینده در دستور کار مجلس هشتم قرار گرفت.
در تاریخ 22 مهر ماه نیز حسین سبحانینیا نائب رئیس دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با فارس از انجام شدن بررسی طرح انتقال مقر دائمی سازمان ملل متحد از آمریکا خبر داد و گفت: در جلسه کمیسیون امنیت ملی، طرح انتقال مقر دائمی سازمان ملل متحد از آمریکا مطرح و بحثهای مفصلی در این خصوص صورت گرفت.
کاظم جلالی مخبر کمیسیون امنیت ملی مجلس، 10 آذرماه 87 در جمع خبرنگاران اعلام کرد که طرح انتقال مقر سازمان ملل از آمریکا به یک کشور مستقل، در کمیسیون امنیت ملی به تصویب رسیده است.
وی افزود: این طرح در کمیسیون امنیت ملی موافقان و مخالفان جدی داشت اما با تصویب این طرح، وزارت امور خارجه ملزم به پیگیری ایده انتقال مقر سازمان ملل متحد از آمریکا به یکی از کشورهای مستقل شد.
در ابتدای این طرح با بیان اینکه اقدامات و عملکرد دولت آمریکا در موارد متعددی خلاف و ناقض مفاد منشور سازمان ملل متحد است، به تعدادی از این تخلفات از جمله موارد زیر اشاره شده است:
1- تولید، گسترش و ذخیره سازی سلاح های کشتار جمعی و استفاده از سلاح اتمی و قتل عام هزاران تن از مردم هیروشیما و ناکازاکی
2- نقض حاکمیت کشورهای مستقل کوچک مانند گرانادا، پاناما، هائیتی و...
3- تجاوز نظامی به عراق به بهانه وجود سلاح های کشتار جمعی در این کشور علی رغم مخالفت سازمان ملل و حمله نظامی به افغانستان به بهانه مقابله با طالبان که با حمایت دولت امریکا بر افغانستان حاکم شده بودند
4- هدایت کودتا علیه مردم کشورها، سرکوب نیروهای آزادیخواه و روی کار آوردن حکومتهای دیکتاتور و خونریز در کشورهای مختلف از جمله ایران، شیلی، آرژانتین، فیلیپین و...
5- ایجاد شکنجهگاههای بینالمللی در گوانتانامو، ابوغریب و دهها زندان مخفی در خاک اروپا که تابع هیچ ضوابط و مقرراتی نیستند
6- حمایت همیشگی از دول مستبد و غیرمتکی به آرا عمومی، به ویژه در خاورمیانه، امریکای لاتین و آسیای شرقی و پشتیبانی بی قید و شرط از رژیم نامشروع و اشغالگر قدس و استفاده مکرر از حق وتو در حمایت از جنایات ضدبشری این رژیم و به ویژه موضع گیری رسمی امریکا در مخالفت با آتشبس در جنوب لبنان در جنگ 33روزه و تأکید بر ادامه نسلکشی که حمایت از کشتار قانا توسط رژیم صهیونیستی نمونه اخیر آن است.
7- سازماندهی و حمایت از گروههای تروریستی در گوشه و کنار عالم از جمله گروه متحجر و ترورسیت طالبان در افغانستان و گروهک تروریستی منافقین در ایران و...
8- سوءاستفاده از موقعیت میزبانی سازمان ملل و شروای امنیت که منجر به صدور بیانیه ها، قطعنامه های غیرعادلانه و کوتاهی در انجام وظایف قانونی این سازمان ها گردیده است و نیز اقدام به جاسوسی گسترده و شنود مکالمات هیات های نمایندگی در این سازمان.
9- کارشکنی و اخلال دولت امریکا در سفر هیات های دیپلماتیک، کشورهای مستقل و آزادیخواه به سازمان ملل کراراً موجب لغو حضور نمایندگان کشورها در این مجامع و استفاده از حق قانونی شان شده است. از آن جمله است عدم جواز سفر رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر بهداشت و درمان، وزیر کشور، همراهان رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران در سفر اخیر؛
در ادامه این طرح آمده است: با عنایت به چنین پرونده سیاه ضدبشری بدیهی است که دولت امریکا صلاحیت میزبانی سازمانهای بینالمللی به خصوص مجمع عمومی سازمان ملل متحد را ندارد لذا با تاسی به توصیه امام راحل(ره) که فرمود ما خود چارچوب جدیدی ساختهایم که در آن عدل را ملاک دفاع و ظلم را ملاک حمله گرفته ایم، از هر عادلی دفاع می کنیم و بر هر ظالمی می تازیم، حال شما اسمش را هر چه می خواهید بگذارید. ما این سنگ را بنا خواهیم گذاشت امید است کسانی پیدا شوند که ساختمان بزرگ سازمان ملل و شورای امنیت و سایر سازمان ها و شوراها را بر این پایه بنا کنند، نه بر پایه نفوذ سرمایهداران و قدرتمندان که هر موقعی که خواستند هر کسی را محکوم کنند، بلافاصله محکوم نمایند. (9آذر 58 صحیفه نور، جلد11 صفحه 156)
در پایان اینطرح آمده است: دولت جمهوری اسلامی ایران مکلف است با اتخاذ دیپلماسی فعال موضوع انتقال مقر دائمی سازمان ملل از خاک امریکا به یک کشور بی طرف را با جلب همکاری دیگر کشورهای مستقل و آزادیخواه پیگیری و گزارش پیشرفت کار را هر 6 ماه یک بار به مجلس ارائه نماید.
علاوه بر آنچه که ذکر شد، مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه که 21 دیماه جاری ابلاغ شد، از دولت نهم خواستهاند که برای اصلاح ساختار سازمانملل تلاش کند.
دستور رهبر معظم انقلاب برای تلاش دستگاههای مختلف کشور در جهت اصلاح ساختار سازمان ملل، در بخش هشتم سرفصل 39 سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه ابلاغ شده است.
* حامد طالبی