در حالیکه اکثر کارشناسان آزادی شتابزده نظامیان متجاوز انگلیسی رابدون روشن شدن وضعیت دیپلماتهای ربوده شده ایرانی در اربیل وانگلیس اشتباهی فاحش ارزیابی می کردند برخی مقامات در دولت ایران که مدافع سرسخت روابط ویژه با لندن بودند مقدمات انجام این کار غیر متعارف رافراهم کردند اما کمتر از دوهفته ار آزادی این نظامیان دولت انگلیس در آستانه تحویل دیپلمات ایرانی که بطور غیرقانونی وحتی برخلاف مقررات انگلستان دستگیر شده به آمریکا قراردارد.
به گزارش بی بی سی دادگاه کیفری "وست مینستر" در لندن موافقت خود را با استرداد یک دیپلمات پیشین ایرانی به آمریکا برای محاکمه در آن کشور اعلام کرد.
در صورتی که این رأی مورد تأیید مراجع تجدید نظر در دستگاه قضائی انگلستان نیز قرارگیرد، نصرت الله تاجیک، دیپلمات پیشین ایرانی، تحویل آمریکا داده خواهد شد تا به اتهام قاچاق تجهیزات نظامی محاکمه شود.
نصرت الله تاجیک که در زمان ریاست جمهوری محمدخاتمی، سفیر ایران در اردن بود، همراه با همسر و دو فرزندش در شهر دورهام در شمال انگلستان اقامت دارد و مدتی نیز در سال 2004 عضو افتخاری هیئت عملی کانون مطالعات ایرانی دانشگاه دورهام بوده است.
آمریکا او را متهم کرده سعی داشته است از طریق این کشورها محموله ای از عینکهای مخصوص دید در شب را از آمریکا به ایران قاچاق کند.
این عینکها مشمول قانون تحریم های ایالات متحده علیه ایران است. این قانون انتقال تجهیزات نظامی به ایران را ممنوع می کند.
آمریکا دو مأمور مخفی به انگلستان فرستاد که عملیاتی برای بازداشت وی انجام دادند و سرانجام او در نوامبر سال گذشته دستگیر و بعدا با قراروثیقه آزاد شد.
این دو مأمور می گویند به صورت مخفیانه از گفتگوی وی در مورد قاچاق عینکهای دیدشب به ایران تصویربرداری کرده اند.
وکلای نصرت الله تاجیک در مقابل به دادگاه اعلام کرده اند که اقدام مأموران آمریکایی در تصویربرداری مخفیانه از وی در خاک بریتانیا و همچنین بازداشت او در این کشور غیرقانونی بوده است.
این وکلا همچنین در دادگاه استدلال کردند که نصرت الله تاجیک نباید برای جرمی که وی متهم به ارتکاب آن در بریتانیا شده در آمریکا محاکمه شود. به عقیده آنان انگیزه دولت آمریکا از تحت تعقیب قرار دادن نصرت الله تاجیک، تنها ریشه در ملیت و مذهب او و مسائل سیاسی دارد.
اما کارولاین تابز، قاضی دادگاه کیفری محله وست مینستر لندن که به پرونده نصرت الله تاجیک رسیدگی کرده، در مقابل این استدلالها رأی داده که دلیلی حاکی بر خلاف بودن اقدام مأموران آمریکایی در تعقیب نصرت الله تاجیک و همچنین سیاسی بودن انگیزه دولت آمریکا در تحت تعقیب قراردادن او وجود ندارد.
خانم تابز همچنین رأی داده از آنجا که زیان اتهاماتی که علیه نصرت الله تاجیک مطرح شده، به آمریکا مربوط می شود، محاکمه او در آمریکا اشکالی ندارد.
از جمله دیگر استدلالهایی که نصرت الله تاجیک و وکلایش در مخالفت با استرداد او به آمریکا مطرح کردند، وضع جسمی او، ابتلا به بیماری قلبی و همچنین مسائل حقوق بشری بود اما قاضی همه این استدلالها را رد کرد و گفت مسائلی که در مورد شخص نصرت الله تاجیک مطرح می شود او را از استرداد مستثنی نمی سازد.
نصرت الله تاجیک حق تجدیدنظرخواهی نسبت به رأی دادگاه را دارد.
خانواده نصرت الله تاجیک پیشتر به خبرنگاران گفته بودند عینکهایی که او قصد خریداری و ارسال آنها را به ایران داشته عینکهای صنعتی بوده اند و مصرف نظامی ندارند.
نصرت الله تاجیک دومین سفیر پیشین ایرانی است که در لندن با استرداد به کشور ثالث برای محاکمه مواجه شده است.
سه سال پیش نیز هادی سلیمانپور، سفیر پیشین ایران در آرژانتین که او نیز همچون نصرت الله تاجیک در حال تحصیل در کانون مطالعات ایرانی دانشگاه دورهام بود، به درخواست دولت آرژانتین و به اتهام ارتباط با بمبگذاری در یکی از مراکز فرهنگی یهودیان در پایتخت آرژانتین در انگلستان بازداشت و محاکمه شد اما دادگاه سرانجام رأی داد که شواهد و مدارک کافی برای استرداد او به آرژانتین وجود ندارد.
منبع : بازتاب