86/1/18
10:38 ص
ساعتی پیش کنفرانس مطبوعاتی 30 دقیقه ای شش تن از 15 نظامی بازداشت شده انگلیسی در آبهای ایران که از طرف رئیس جمهور به مناسبت ولادت پیامبر اکرم (ص) مورد عفو قرار گرفتند و به انگلیس بازگشتند، پایان یافت .
به گزارش خبرنگار بازتاب، همانطور که انتظار میرفت، دو تن از این شش تن با قرائت از روی نوشته هایی که قبلا تنظیم شده بود، سخن رسمی دولت و ارتش انگلیس را تکرار کردند که آنها در آبهای ایران نبوده اند و وظایف خود را در آبهای عراق انجام می داده اند.
در این کنفرانس مطبوعاتی این نظامیان مدعی شدند، نیروهای انگلیسی به هنگام بازداشت در آبهای عراق بوده اند و در بازجویی ها به آنها گفته شده در صورت اعتراف به کشورشان بازگردانده می شوند و در غیر این صورت ممکن است تا هفت سال به حبس محکوم شوند.
در عین حال یکی از ملوانان در پاسخ به خبرنگاران رفتار ایران را در مجموع "انسانی" دانسته و گفت "با غذا، آب و حتی سیگار مورد نیاز، مشکلی نداشتیم، اما اجازه صحبت با یکدیگر را به ما نمی دادند."
یک کارشناس مسائل سیاسی و امور بینالملل در گفتگو با بازتاب اظهار داشت: در این کنفرانس تمام سوالات مهم خبرنگاران که بر روی امکان هرگونه شکنجه یا بدرفتاری ماموران ایرانی تمرکز یافته بود، بدون هر گونه جواب مناسبی باقی ماند و تمام فشارهای روانی و بدرفتاری های ایرانی ها در این خلاصه شد که آنها در روزهای اولیه در بازداشتگاههای انفرادی بوده اند که این امر برای همه خبرنگاران و دست اندرکاران امر روشن است که وقتی یک نظامی خارجی یا مجموعهای از آنها در تجاوز به مرز یک کشور دستگیر میشوند، بازداشت های انفرادی امری کاملا طبیعی است و به عنوان بد رفتاری تلقی نمی شود.
البته در این خصوص بهتر است غربی ها زندان ابوغریب و یا گوانتانامو را به یاد آورند . آنها از اینکه ملوان زن انگلیسی که به دلیل قوانین اسلامی از آنها جدا نگه داشته میشد نیز به بدرفتاری تعبیر کردند که قضاوت این امر برای همگان روشن است و نیاز به هیچ استدلالی ندارد .
گزارش خبرنگار بازتاب میافزاید: از یکی از این ملوانها سوال شد که نظرت اکنون در باره رییس جمهور ایران چیست که دستور آزادی شما را داد؟ که ضمن مکث قابل توجه (مثل کسی که نگران اظهار نظر در این خصوص است) گفت که برای من جالب توجه نیست . دو تن از این ملوان ها (از جمله کاپیتان دستگیر شده ) چند بار تکرار کردند که از خانم همکارشان در گرفتن دو نامه از وی سوء استفاده شده است و البته تاکید کردند که آنها شرایط وی را درک می کنند.
اما نکته بسیار قابل توجه عدم حضور خانم ملوان انگلیسی در این مصاحبه مطبوعاتی بود.البته روشن بود افراد حاضر در این کنفرانس مطبوعاتی، از قبل انتخاب شده بودند . به رغم آنکه خلاصه این کنفرانس (به زعم بسیاری از شبکه های خارجی که این کنفرانس را زنده پخش می کردند ) این بود که آنها در آبهای عراق دستگیر شده اند که البته باز به تعبیر همین شبکه ها ، این حرف چیز تازه ای نبوده و این ا دعا را بارها دولت و ارتش انگلیس تکرار کرده اند .
از نظر این شبکه ها ، این کنفرانس از هر چیز تازه ای که برخلاف ادعاهای ایران چیزی در بر داشته باشد، تهی بوده است و انتظاری جز این حرفها را از این کنفرانس نداشته اند . نکته قابل توجه در این کنفرانس این بود که به رغم تکرار مکررات، نتوانستند اعترافات نظامیان انگلیسی در ایران را به طور جدی تحت الشعاع قرار دهند.
آنها تلاش بسیار کردند که از موضوع برخورد خوب و عفو ایران سریع عبور کنند و وارد مسائل ریز نشوند . از بعد مطبوعاتی و تلویزیونی، این کنفرانس مطبوعاتی نتوانست خبرنگاران و شبکه های تلویزیونی را برای ساخت خبرهای جنجالی ، راضی کند .
در همین حال شاید بیشتر از گذشته برای بسیاری از کارشناسان و آگاهان این نکته نمایان شود که دولت و ارتش انگلیس برای جلوگیری از شکست سنگین تبلیغاتی در این بحران ، کنفرانسی نمایشی و محدود را برای بستن پرونده ترتیب داده اند تا از زیر فشار تبلیغاتی و روانی هرگونه معامله ای با ایران یا اعطای تعهداتی خاص، راحت شوند. این در حالی است که ملوانان انگلیسی آزاد شده تا پایان تحقیقات ارتش انگلیس حق بازگشت به ماموریت های خود را ندارند .
اکنون به نظر می رسد آرزوی دولت ایران برای عدم اذیت و آزار این ملوانان که اعترافات سنگینی را در ایران کرده اند بیشتر تحقق یافته است چه آنکه انتظار می رفت این ملوانان به دلیل اعترافاتشان مورد اذیت دولت انگلیس قرار گیرند اما این مصاحبه احتمالا جلوی بدرفتاری ارتش انگلیس با آنها را نیز سد خواهد کرد .
گفتنی است، بر اساس فیلمی که شبکه اسکای نیوز قبل از دستگیری این افراد ضبط کرده و بعد از آزادی آنها پخش کرد، سربازان انگلیسی در حال کسب اطلاعات و اخبار درباره ایران(جاسوسی) بودهاند.