به گزارش سرویس سیاسی جهان در پاسخ دفتر آیت الله خاتمی آمده است:با توجه به مصاحبه مطبوعاتی آقای اسفندیار رحیم مشایی رئیس دفتر رئیس جمهور که در بخشی از آن به خطبه نماز جمعه اخیر آیت الله سید احمد خاتمی تعریض شده است؛ توضیحاتی را جهت انعکاس برای تنویر افکار عمومی خدمتتان اعلام می نماییم. در ابتدا به متن قسمتی از سخنان آقای مشایی در مورد مکتب اسلام و ایران که در خبرگزاریها نقل شده است اشاره می کنیم. ایشان در مراسم اختتامیه همایش ایرانیان خارج از کشور گفته اند:
((...رئیس دفتر رئیسجمهور با بیان اینکه برخیها از من خرده میگیرند که چرا نمیگویی مکتب اسلام و میگویی مکتب ایران، گفت: از مکتب اسلام دریافتهای متنوعی وجود دارد اما دریافت ما از حقیقت ایران و حقیقت اسلام، مکتب ایران است و ما باید از این به بعد مکتب ایران را به دنیا معرفی کنیم....))
1.همانگونه که از جملات فوق استفاده می شود مفهوم این سخنان تقابل بین مکتب اسلام و ایران است؛ما در اظهارات نظر به ظهور عبارات داریم ؛ از ظهور این عبارات استفاده تقابل می شود.
2. پر واضح است که این برداشت در تقابل با موضع امام خمینی (ره) میباشد که آیت الله خاتمی در نماز جمعه به برخی از جملات امام خمینی (ره) از جمله (نهضت ما اسلامی است قبل از آنکه ایرانی باشد) صحیفه امام ج11 ص111؛ اشاره فرمودند.لذا این جمله آقای مشایی که گفته اند حرفشان حرف امام است سخنی ناثواب می باشد.
3.این جمله که ایشان گفته اند اسلام قرائتهای مختلف دارد نیز کلام ناثوابی است؛زیرا ما در باب اصول دین و ارزشها قرائتهای مختلف نداریم ؛این جمله گویای پرولاریزم دینی است که خود موضعی نادرست محسوب می شود.
4.آقای مشایی گفته اند آقایان را به قرآن ارجاء می دهم؛لطفا" ذکر کنندکدام آیه از قرآن کریم تقابل بین اسلام و ایران را تأیید کرده است؟برعکس؛دهها آیه از قرآن ناسیونالیسم وملی گرایی را محکوم نموده است.
5.اینک اگر جناب آقای مشایی با این اظهار نظرها می خواهند گفتارخود را تصحیح کنند ما استقبال می کنیم که فردی از سخن نادرست برگردد و اصولا" رسالت عالمان دینی همین تذکر و هشدار است تا صراط مستقیم برای همگان اشکار شود.
6.به جناب آقای اسفندیار رحیم مشایی توصیه می کنیم از به کار بردن ادبیات توهین آمیز دست بکشند. سخن منتقدان را فحش خواندن یا در برخی از سخنرانیها به مخالفان خود تعریض نهروانی دادن یا ادعای فضل کردن و اینکه اعلام کنند مخالفانشان متوجه صحبتهای ایشان نمی شونداین ادبیات نادرست است. ایشان حق دارند که به نقدها پاسخ داشته باشند ولی نقد باید ماقال باشد نه من قال.
7.آقای مشایی از ظلمی که به وی می شود شکوه کرده اند و ظالمان را به خدا حواله کرده اند. ما به ایشان می گوییم همانگونه که ظلم حرام است فراهم آوردن زمینه ظلم هم حرام است. همانگونه که غیبت حرام است فراهم آوردن زمینه غیبت هم حرام است. همانگونه که تهمت حرام است فراهم آوردن زمینه تهمت هم حرام است. متأسفانه آقای مشایی در برخی از اظهارات خود را در معرض تهمت قرار می دهند لذا به ایشان توصیه می کنیم
که سخنان خود را قبل از بیان به اسلام شناسان اصیل عرضه کنند و در صورت تایید آنگاه نقل کنند تا زمینه شکوه برایشان فرهم نیایید.
8.آیت الله خاتمی در خطبه خود به صراحت فرق بین عشق به ایران زمین و وطن دوستی و ملی گرایی را بیان کردند و گفته اند وطن دوستی یا به تعبیر برخی مسئولان عشق به ایران زمین در آموزه های دینی قرار دارد.
((حب الوطن من الایمان)) از روایات است،اما ملی گرایی تقابل اسلام و ایران می باشد لذا نباید این دو موضوع به هم خلط گردد.
لازم به ذکر است ادبیات آیت الله خاتمی چه در خطابه چه در مصاحبه و مکتوب ؛ادبیات مؤدبانه در نقل و نقد گفته ها است نه نقد گوینده که این روش اسلامی است. ایشان در خطابه جمعه گفته های آقای مشایی را نقد کردند و متعرض شخص ایشان نشدند گر چه جناب مشایی هم در مصاحبه به صراحت نامی نبردند اما به خطبه های آیت الله خاتمی تعریض داشتند.