88/12/8
2:35 ع
"یک کلمه هم از مادر عروس"، "از هم فاصله گرفتهایم که روادید را حذف کردیم"؛ رؤسای جمهوری ایران و سوریه در نشست خبری مشترک روز پنجشنبه خود که در جریان سفر دکتر احمدینژاد به دمشق انجام شد، هر دو ترجیح دادند پاسخ هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه امریکا را که از سوریه خواسته بود از ایران فاصله بگیرد، با کنایه و طعنه بدهند تا نشان دهند اساساً چنین اظهاراتی را حتی در این حد که به آن یک پاسخ دیپلماتیک بدهند، جدی نمیگیرند.
اما سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به سوریه در پایان روز نخست آن، به صورت از قبل اعلام نشده به نشست بزرگان جبهه مقاومت منطقهای تبدیل شد و سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان که هفته قبل از آن با احمدینژاد تلفنی گفتوگو کرده و از وی شنیده بود در صورت هرگونه تجاوز احتمالی، کار صهیونیستها یکسره میشود، این بار حضوری تأکید کرد که آماده مقابله با هرگونه تهدید هستیم.
سفر احمدینژاد به سوریه و دیدار او با اسد و نصرالله بازتابهای متعددی نیز داشت.
خبرنگار شبکه تلویزیونی القدس در دمشق دیدار احمدی نژاد را با مقامات فلسطینی و لبنانی در چارچوب نشستهای دوره ای برای تقویت بازدارندگی و مقاومت قلمداد کرد که مسائل جنجالی در ان بررسی شد.
حسن الرفاعی درباره محورهای مذاکرات احمدی نژاد با سران گروههای فلسطینی و سید حسن نصرالله غیر از مسائلی که در رسانه ها بیان شده است، گفت: این نشست یک ساعت و نیم طول کشید و رهبران ده گروه فلسطینی با رئیس جمهور ایران دیدار کردند که در چارچوب نشستهای دوره ای برگزار می شود که رهبران ایران با رهبران گروههای فلسطینی انجام می دهند. مسائلی که در این نشست بررسی شد، تهدیدهای مستمر اسرائیل بر ضد سوریه و لبنان و غزه، مسئله دست درازی اسرائیل به مقدسات اسلامی در الخلیل و قدس اشغالی و مسئله محاصره نوار غزه، شاید در صدر مسائلی باشد که رهبران فلسطینی در هر نشستی با رهبران عربی یا رهبران منطقه خاورمیانه مطرح می کنند.
این خبرنگار درباره دیدار احمدی نژاد و سید حسن نصرالله در سایه تهدیدهای اسرائیل و نتایج آن نیز گفت: مسلما رهبران ایران همواره حمایت خود را از حزب الله و مقاومت اسلامی در جنوب لبنان بر ضد رژیم اشغالگر اسرائیل مورد تاکید قرار می دهند. این نشست در حد خود یک پیام همبستگی و پشتیبانی و حمایت از حزب الله به شمار می رود که در برهه اخیر با تهدیدهای رژیم اسرائیل روبرو بوده است. معتقدم فضاهایی که نشست روز گذشته میان بشار اسد و احمدی نژاد بهوجود آورد، همپیمانی و رابطه میان قدرتهای مقاومت و بازدارندگی و ایستادگی در منطقه را برضد اشغالگران اسرائیلی و تهدیدهای مستمر آنها تقویت کرد.
خبرگزاری شین هوا نیز در گزارشی از دمشق نوشت: سفر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران به دمشق به دلیل زمانی که برای آن انتخاب شده بود، اهمیت ویژه ای داشت چرا که این سفر یک روز پس از اظهارات هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه امریکا که از دمشق خواسته بود از تهران دوری کند، صورت گرفت.
این سفر درحالی انجام شد که تهدیدهای اخیر اسرائیل در منطقه شدت گرفته است. تحلیلگران سوری می گویند سفر رئیس جمهور ایران به دمشق پاسخی روشن به چالشهای سخت و خطرناک است.
احمد الحاج علی تحلیلگر سیاسی به خبرگزاری شین هوا گفت: این سفر پاسخی به تهدیدهای اخیر اسرائیل و اظهارات هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه امریکا است که از دمشق خواسته بود از تهران دوری کند. کلینتون اخیرا در جمع سناتورهای کمیته بودجه مجلس سنای امریکا گفته بود واشنگتن تمایل دارد دمشق دور کردن خودش را از ایران که موجب ناآرامیهای منطقه و امریکا است، آغاز کند.
الحاج علی معتقد است این اظهارات فقط حمله به حاکمیت ملی به شمار نمی اید بلکه آسیبی اخلاقی و دخالت نامفهوم امریکا در ماهیت روابط بین کشورهای دیگر است.
وی افزود سوریه نمی تواند صرفا تابع سیاستهای واشنگتن باشد. بشار اسد رئیس جمهور سوریه در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی خود از این اظهارات ابراز شگفتی کرد و افزود: چگونه از ثبات و صلح در منطقه و از دیگر اصول زیبا سخن می گویند در حالی که دوری بین دو کشور یا هر دو کشوری را درخواست می کنند؟ وی با طعنه افزود: برای همین امروز آمدیم تا توافقنامه دوری بین سوریه و ایران را امضا کنیم اما به دلیل بدی ترجمه یا ناتوانی ما در فهم این اظهارات، موضوع را اشتباه فهمیدیم و توافقنامه لغو روادید ورود به دو کشور را امضا کردیم!
احمدی نژاد نیز گفت امریکا باید از خاورمیانه برود و دست از دخالت در امور دیگر کشورها بردارد. وی افزود کشورهای عربی بدون صهیونیستها و استعمارگران از خاورمیانه جدید بهره مند خواهند شد.
الحاج علی تفاهم بین دمشق و تهران را ستود و افزود: واقعیت سیاسی در منطقه تغییر کرده است و زبان تهدید و اقدام ماجراجویانه از هر نوع که باشد، دیگر کاربرد ندارد.
وی افزود: سفر احمدی نژاد به دمشق با وجود اینکه در زمان حساسی که با موضوعات روز منطقه مربوط است، صورت گرفت، در چارچوب روابط طبیعی بین سوریه و ایران صورت می گیرد.
وی در پاسخ به سوالی درباره دیدار احمدی نژاد با رهبران گروههای فلسطینی در دمشق و مسئولانی از حزب الله لبنان گفت: این دیدارها طبیعی است همانگونه که در سفر گذشته احمدی نژاد به دمشق صورت گرفت.
احمد الحاج علی افزود این دیدارها پیام روشنی که نشان دهنده وحدت بین سوریه ایران و مقاومت است به همراه داشت.
از سوی دیگر عمر کوش تحلیلگر سیاسی در سوریه سفر احمدی نژاد را به سوریه تقویت روابط توصیف کرد و اینکه هدف از این سفر اماده کردن مقدمات جنگ آینده باشد برغم اینکه سودی از این احتمال نمی برند، رد کرد. کوش افزود این سفر درحالی صورت می گیرد که روند صلح در همه مسیرها متوقف شده است و هدف از این سفر گفتگو درباره موضوعات داغ منطقه است. وی اینکه این سفر استثنایی باشد را رد کرد و افزود این سفر نشان دهنده ائتلاف ویژه بین سوریه و ایران است.
کوش گفت: این سفر در چارچوب روابط عمیقی که بین دمشق و تهران وجود دارد و در چارچوب همکاری راهبردی شناخته شده بین دو کشور صورت می گیرد. وی درپاسخ به سوالی درباره موضع سوریه از درخواست کلینتون گفت: واشنگتن با کشورهای منطقه بر اساس واقعیت تعامل نمی کند، برای همین رؤسای جمهور ایران و سوریه به درخواست وزیر امور خارجه امریکا توجهی نشان ندادند بلکه توافقنامه لغو روادید امضا کردند.
شینهوا همچنین نوشت: واشنگتن اخیرا عادی سازی روابط با سوریه را در پیش گرفته است و ولیام برنز معاون وزیر امور خارجه امریکا در امور سیاسی هفدهم فوریه به دمشق سفر کرد. کاخ سفید سفیر جدید امریکا در سوریه را تعیین کرد که به گفته ناظران این اقدام اغاز بازگشت گرما به روابط سوریه امریکا است که در دوره جرج بوش رئیس جمهور سابق امریکا تیره شده بود. این درحالی است که ناظران معتقدند این اقدام واشنگتن تلاش برای گشایش باب گفتگو با دمشق با چند ابتکار است که هدف از آن دور کردن دمشق از ایران و پاک کردن آن از گروههای مسلحی است که واشنگتن آنها را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده است مانند حزب الله لبنان و جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس. این موضوعاتی است که مورد اختلاف واشنگتن و دمشق است اما دمشق که این موضوعات را اصول سیاست خارجی خود می داند و تا کنون هیچ تغییری در این خصوص اعلام نکرده است.
همچنین معتزبالله حسن خبرنگار شبکه تلویزیونی الجزیره در دمشق در پاسخ به این سوال که آیا دیدارهای رئیس جمهور ایران در سوریه تاکید بر ائتلاف بین دو کشور است، گفت: بدون شک این مساله درست است. مراسم شام با حضور احمدی نژاد بشار اسد و سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله تاکیدی بر حمایت از لبنان در برابر تهدیدات اسرائیل بود. ناظران معتقدند که ایران سوریه و حزب الله در این دیدار راهبرد خود در سایه هر اقدامی از طرف اسرائیل را تعیین کردند.
وی در پاسخ این سوال که آیا ایران و سوریه واقعا نگران بروز جنگ در منطقه از طرف اسرائیل علیه این کشورها هستند، اظهار داشت: بشار اسد با صراحت گفت که در این مورد نمی توان بر اساس اظهارات مقامات اسرائیلی قضاوت کرد زیرا ممکن است اسرائیلیها هیچ حرفی نزنند اما دست به اقدامی بزنند یا اینکه با وجود مطرح کردن تهدیدات مختلف هیچ اقدامی انجام ندهند. اسد تاکید کرد مساله مهم تعیین راهبرد برای مقابله با هر تهدید اسرائیل در منطقه است.
در عین حال، منابع صهیونیستی و دیپلماتیک رژیم صهیونیستی، دیدار احمدی نژاد از سوریه را نگران کننده دانستند.
روزنامه صهیونیستی معاریو به نقل از این منابع نوشت: این نگرانی شدید، فراتر از مواضع احمدی نژاد و تاکید او بر حتمی بودن نابودی اسرائیل ناشی از دیدار وی با سران گروه های فلسطینی بهویژه حماس و جهاد اسلامی در دمشق است.
این روزنامه اضافه کرد اگر اسرائیل مذاکرات با سوریه و تشکیلات خودگردان فلسطینی را از سر می گرفت، احمدی نژاد نمی توانست با سفر به سوریه اینگونه علیه اسرائیل موضع گیری کند.
روزنامه صهیویسنیت جروزالم پست نیز در گزارشی نوشت: سفر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران به دمشق گواهی بر تحکیم بلوک مقاومت تحت رهبری ایران در منطقه و عضویت سوریه در آن بلوک است. این واقعیت را همچنین نمی توان نادیده گرفت که این سفر به واقع نشان دهنده بی اعتنایی رئیس جمهوری سوریه به دولت امریکا است.
درحالی که مسئولان امریکا در روزهای اخیر درمورد نتیجه سیاست کنونی تعامل با سوریه صراحتا ابراز امیدواری می کردند، بشار اسد با میزبانی از رئیس جمهور ایران در پایتخت خود، یکبار دیگر بر مطلبی که به صراحت ابراز داشته بود، تاکید کرد و ان اینکه اتحاد سوریه با ایران عمیق و چند بعدی است.
کلینتون در این هفته در کنگره بر امیدهایی تاکید کرد که از کمک به سوریه حاصل خواهد شد. وی در فهرست این دستاوردها به مسائلی همچون خاتمه یافتن دخالت در لبنان و انتقال سلاح برای حزب الله ازسرگیری روند صلح اسرائیل و سوریه و به طور کل دوری از روابط با ایران که یکی از مشکلات منطقه و امریکا است، اشاره کرد. اما سوریه با سفر احمدی نژاد به دمشق پاسخ همه این امیدها را داد.
سفر احمدی نژاد به سوریه نه تنها فرصتی برای رهبران دو کشور برای تقویت روابط نزدیک دو رژیم بود، بلکه این دیدار نشان دهنده استراتژی منطقه برای مقاومت دربرابر امریکا و متحدانش در منطقه است. ایران ثابت کرده است که دوست قابل اطمینانی برای سوریه است. اتحاد بین این دو کشور برای دمشق هم امتیاز داشته است.
سوریه در سال دو هزار و پنج از لبنان خارج شد اما بهواسطه دوستی اش با ایران و حزب الله، دمشق اکنون بار دیگر جزیی از نیروهایی است که بر این کشور تسلط دارند. درمورد اسرائیل، جولان ممکن است در دستان اسرائیل باشد اما سوریه از طریق جنبش های فلسطینی تحت حمایت ایران؛ حماس و جهاد اسلامی، قادر خواهد بود خود را حافظ ملی گرایی عربی نشان بدهد و نقش تاثیر گذار در هر نوع امکان پیشرفت دیپلماتیک بین اسرائیلی ها و فلسطینی ها داشته باشد.