به گزارش جهان آیت الله مکارم شیرازی در درس تفسیر آیات سوره مبارکه اعراف که بعد از نماز ظهر و عصر در حرم مطهر برگزار می شود اعلام کرد : اگر کلاه شرعی در جهت فریب خود یا مردم باشد، حیله شرعی منفی محسوب می شود و حرام است. حیله در لغت به معنای چاره جویی است که گاهی مثبت و گاهی منفی است، اما اگر به کمک حیله شرعی باطل را حق و حق را باطل جلوه دهند این کار حرام است و حتی دو گناه محسوب می شود. از آنجایی که این گونه حیله شرعی همان فعل حرام است لذا یک گناه برای انجام فعل حرام و یک گناه برای سبک کردن گناه برای فرد نوشته می شود.
این مرجع تقلید با انتقاد از اقدام برخی بانکها مبنی بر دریافت کارمزد بیش از 4 درصد، آنرا را ربا دانست و تصریح کرد: برخی بانکها چون در محیط اسلامی نمی توانند آشکارا ربا بگیرند اسم ربا را عوض کرده و کارمزد گذاشته اند که این حرام است.
این مرجع تقلید نهایت دریافت کارمزد را 4 درصد دانست و تاکید کرد: دریافت بیش از آن حرام است و این کلاه شرعی است که با آن مردم را فریب می دهند.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان حدیث نبوی گفت: مردم کارهای حرام را با حیله های کاذب حلال می کنند و با هوا و هوس های غلط انداز، رشوه را به نام هدیه و ربا به نام بیع بر خود حلال می کنند.