85/10/9
3:0 ع
85/10/9
2:55 ع
در زمان حکمرانی او صدها هزار نفر از شهروندان عراقی جان خود را از دست دادند و میلیون ها نفر رنج و فشاری توصیف ناپذیر را متحمل شدند.
اینک نظامی که صدام با بیش از سی سال استبداد برپا کرد، با مرگ او برای همیشه مدفون شده است.
تردیدی نیست که زیرکی و پشتکار شخصی نیز در سیر سرگذشت این مرد عراقی از اعماق ذلت تا اوج قدرت نقش داشته است.
صدام حسین در سال ۱۹۳۷ در روستایی پرت و گمنام به نام عوجه به دنیا آمد و با فقر و محنت بزرگ شد.
در محیطی خشن و آکنده از تعصبات قبیله ای بار آمد، که عطوفت و مهربانی در آن جایی نداشت. در خانواده و جامعه و مدرسه جز شرارت و کینه توزی درسی نیاموخت.
در آستانه بیست سالگی به حزب ناسیونالیستی بعث (شاخه عراق) گرایش یافت و سرنوشت خود را با آن پیوند زد.
پس از انقلاب ضدسلطنتی ۱۴ ژوئیه ۱۹۵۸ عراق می رفت تا با گام های لرزان دموکراسی و نظام چندحزبی را تجربه کند.
صدام که زور و خشونت را تنها راه پیشرفت شناخته بود، به دار و دسته ای پیوست که در سال ۱۹۵۹ به جان عبدالکریم قاسم نخست وزیر میانه روی کشور سوء قصد کرد.
او پس از ناکامی در توطئه قتل نخست وزیر از راه سوریه به مصر گریخت.
حزب بعث عراق سرانجام موفق شد در فوریه سال ۱۹۶۳ با پشتیبانی از توطئه چند افسر ارتش، با کودتایی خونین به دولت قاسم پایان دهد.
صدام حسین بی درنگ به بغداد برگشت و شریان اصلی حزب بعث، یعنی شبکه امنیتی مخفی آن را به دست گرفت.
حزب بعث به خاطر شرکت در رشته ای از اعمال تبهکارانه، در پایان سال ۱۹۶۳ از حکومت عراق کنار گذاشته شد، اما در خفا به تدارک کودتا پرداخت تا سرانجام در سال ۱۹۶۸ قدرت را به دست گرفت.
حزب صدام در قدرت
بازگشت حزب بعث به قدرت، برای صدام حسین رویدادی فرخنده بود: احمد حسن بکر رهبر کودتای نظامی از بستگان نزدیک او بود و صدام با تنها ۳۱ سال سن نزدیکترین یاور او شد.
صدام عملا همه کاره کشور شد و تمام همت خود را مقصور بر آن ساخت که در عراق رژیمی خودکامه، آهنین و تام گرا برقرار کند.
او با قهر و خشونت مخالفان و رقیبان را از میدان بیرون راند و تمام پست های حساس دولتی، به ویژه مناصب اطلاعاتی و امنیتی را به بستگان و نزدیکان خود سپرد و هدایت ماشین سرکوب را شخصا به دست گرفت.
او ظرف چند سال موفق شد در عراق، که به سرزمین کودتاها شهره بود، آرامش گورستانی برقرار کند.
صدام در سال ۱۹۷۹ سرانجام احمد حسن بکر رئیس جمهور کشور را کنار زد و زمام امور را شخصا به دست گرفت.
لشکرکشی های خارجی
پس از سقوط نظام پادشاهی در ایران، صدام حسین امیدوار بود بتواند با استفاده از فضای آشفته و ضعف ارتش پس از انقلاب، بخش جنوبی ایران (خوزستان) را تصرف کند.
یورش نظامی صدام به ایران ناکام ماند، جز آنکه پس از جنگی هشت ساله برای دو کشور همسایه صدها هزار کشته و دو اقتصاد ویران به جا گذاشت.
صدام که با تکیه بر نیروی نظامی، خود را "رهبر امت عرب" می دید، برای گرفتن امتیازات سیاسی و اقتصادی به همسایگان عرب خود فشار آورد.
او در اوت ۱۹۹۰ به همسایه کوچک خود کویت حمله کرد اما پس از تصرف آن کشور، با واکنش شدید خارجی روبرو شد. لشکرکشی او باز هم به شکست نظامی، و به دنبال آن ویرانی کشور و تیره روزی بیشتر مردم منجر شد.
به دنبال شکست در کویت در شهرهای شیعه نشین جنوب و منطقه کردنشین شمال کشور شورش هایی گسترده در گرفت.
صدام برای خفه کردن مخالفت ها به خشن ترین شیوه ها دست زد: بمباران مناطق نا آرام، کوچ دادن توده های وسیع مردم، کاربرد اسلحه شیمیایی، و حتی نابودی منابع طبیعی، مانند خشک سازی با برنامه منطقه اهوار در جنوب عراق.
رویارویی با خارج
رژیم صدام حسین که در داخل عراق اختناقی سنگین برقرار کرده بود، در خارج و با همسایگان از سیاستی مهاجم و ماجراجویانه پیروی می کرد.
ایالات متحده عراق را متهم کرد که با تولید سلاح های کشتار جمعی امنیت منطقه حساس خاورمیانه را به خطر انداخته است.
صدام حسین با نشان دادن سرسختی و عناد در برابر گروه های بین المللی مخالف تولید سلاح های جمعی، به بدبینی و خشم کشورهای غربی به ویژه آمریکا دامن زد.
با حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ ایالات متحده، رژیم عراق را در رأس دشمنان خود قرار داد و تصمیم به سرنگونی آن گرفت.
فروپاشی رژیم صدام
صدام سالهای دراز ثروت عمومی کشور را برای تقویت حاکمیت خود صرف کرده و امیدوار بود که نیروهای ویژه ای مانند "گارد جمهوری" و "فدائیان صدام" از او در برابر حملات خارجی دفاع کنند.
اما هنگامی که در مارس ۲۰۰۳ نیروهای ائتلاف به سرکردگی ارتش آمریکا از جنوب به خاک عراق سرازیر شدند، رژیمی که "ضد ضربه" به نظر می آمد، به سرعت متلاشی شد.
صدام آخرین بار چند روز پیش از سقوط نهایی پایتخت عراق، در تلویزیون ظاهر شد و هموطنان خود را به پیکار و "مقاومت در برابر اشغالگران" فرا خواند.
صدام تا ۱۵ دسامبر ۲۰۰۳ پنهان بود و شایعاتی رواج داشت مبنی بر اینکه او در مخفیگاه به سازماندهی مبارزه شورشیان با نیروهای خارجی سرگرم است. اما تحقیقات بعدی نشان داد که او در دوران اختفا تنها به نجات جان خود فکر می کرده است.
محاکمه صدام در ۱۹ اکتبر ۲۰۰۵ شروع شد و حدود یک سال بعد با حکم اعدام او پایان یافت. این حکم در پنجم نوامبر اعلام شد و در ۲۶ دسامبر پس از ابرام نهایی به حالت قابل اجرا در آمد.
آغاز دورانی تازه؟
اما آیا با مرگ صدام داستان غم انگیز عراق به همین جا خاتمه یافته است؟
عراقی که صدام حسین به جا گذاشته است از جامعه ای سالم و به سامان فرسنگها فاصله دارد. در این جامعه خشونت و زورگویی، بیرحمی و خونریزی در هر گوشه خودنمایی می کند.
باید گوش تیز کرد و در دل این آشوب بیکران درد زایمان ملتی را شنید که در تلاشی رنجبار و عذاب آلود، یک بار دیگر متولد می شود.
|
بسیاری عقیده دارند که صدام حسین برای کنترل عراق ماشین سرکوب و دستگاه های اطلاعاتی پیچیده ای به راه انداخته بود، اما شیوه حکومتی او در بنیاد بسیار ساده بود و بر پایه سنت های کهن عشیره ای استوار بود.
خشونت،توطئه گری و اعتماد به بیگانه ها از عناصر اصلی چنین فرهنگی هستند. صدام از دل همین فرهنگ بیرون آمد و با تمام نیرو به رسوخ آن تا عمیق ترین نسوج جامعه همت گماشت.
برخی از ناظران با دولتمردان عراقی هم آواز هستند که آشوب و اضطراب کنونی تنها پوسته بیرونی روندهای شگرفی است که در بطن جامعه جریان دارد.
در عراق تحولات تاریخی مهمی شروع شده که نه تنها در این کشور، بلکه در سراسر جهان عرب بی سابقه است.
برخی گفته اند که باید گوش تیز کرد و در دل این آشوب بیکران درد زایمان ملتی را شنید که در تلاشی رنجبار و عذاب آلود، یک بار دیگر متولد می شود.
امانتداری و اخلاق مداری
استفاده از این مطلب فقط با ذکر منبع مجاز است
www.Republic.parsiblog.com
85/10/9
2:33 ع
امانتداری و اخلاق مداری
استفاده از این مطلب فقط با ذکر منبع مجاز است
www.Republic.parsiblog.com
www.NAN.parsiblog.com
mojtaba.niknam.ir
85/10/9
2:15 ع
85/10/9
2:14 ع
لحظاتی پیش وبلاگ نان (www.NAN.parsiblog.com ) اقدام به درج خبری مبنی بر پخش فیلم اعدام صدام در شبکه های خبری داد و اعلام کرد اکثر مردم اعتقاد دارند اعدام صدام دروغ بوده.
همچنین وبلاگ جمهوریت ( www.REPUBLIC.parsiblog.com ) گزارش می دهد فیلم اعدام صدام دیکتاتور صدام در شبکه خبر جمهوری اسلامی ایران بطور ناقص ( فقط تا رفتن صدام به پای چوبه دار ) پخش شد
85/10/9
1:58 ع
85/10/9
1:49 ع
85/10/9
1:31 ع
امانتداری و اخلاق مداری
استفاده از این مطلب فقط با ذکر منبع مجاز است
www.Republic.parsiblog.com
85/10/9
1:30 ع
تلویزیون رسمی عراق صحنه هایی را نشان داده که در آن، صدام حسین به محل چوبه دار برده می شد. وی در حالی نشان داده می شود که یک پالتوی سیاه رنگ بر تن دارد و هنگامی که حلقه طناب به دور گردنش قرار داده می شود آرام به نظر می رسد.
چند مرد که بر صورتشان نقاب داشتند او را تا پای چوبه دار همراهی می کردند.
تلویزیون عراق همچنین تصاویری از نوری المالکی، نخست وزیر این کشور را نشان داد که در حال امضای حکم مرگ صدام است.
تلویزیون رسمی عراق در موقع اعلام خبر اعدام صدام، ضمن توصیف رییس جمهوری 69 ساله عراق به عنوان یک جانی، اعلام کرد که اعدام او بیانگر پایان یک دوره تاریک در تاریخ عراق است.
پیشتر، موفق الربیعی، مشاور امنیت ملی دولت عراق که شاهد به دار آویخته شدن رهبر سابق این کشور بوده، گفت صدام حسین پیش از بامداد به دار آویخته شده و اعدام او فیلمبرداری شده است.
وی گفت صدام حسین با دستبند به محل دار آورده شد، نسخه ای از قرآن با خود داشت و آشفته بود.
آقای الربیعی افزود صدام مقاومت نکرد اما حاضر نشد کیسه سیاه را بر روی سرش قرار دهد.
اعدام صدام در یک ساختمان قدیمی متعلق به وزارت دفاع عراق که هم اکنون تحت کنترل آمریکایی هاست، صورت گرفت.
در پی به دار آویخته شدن صدام، نیروهای آمریکایی در بغداد به حال آماده باش کامل درآمده اند.
گزارش می رسد که در برخی از نقاط شیعه نشین شهر، مردم به نشانه شادمانی اقدام به شلیک گلوله هوایی کرده اند اما شهر به طور کلی آرام گزارش شده است.
رسانه های عراقی ابتدا اعلام کرده بودند که دو تن از دیگر شخصیت های بلندپایه حکومت صدام نیز همراه او اعدام شده اند اما موفق الربیعی گفته است که تنها صدام اعدام شده است.
برزان التکریتی، برادر ناتنی صدام حسین و عواد البندر، از قضات سابق عراقی قرار است هفته آینده و پس از تعطیلات عید قربان اعدام شوند.
صدام و این دو نفر در اتهام صدور دستور قتل حدود یک صد و پنجاه شیعه عراقی در سال 1982در روستای دجیل، مقصر شناخته شدند.
تلویزیون عراق پس از اعلام خبر به دار آویخته شدن صدام به پخش سرودهای ملی پرداخت و سپس گوینده اعلام کرد: "صدام جنایتکار با چوبه دار اعدام شد."
رهبر سابق عراق در دادگاهی ویژه که بیش از یک سال ادامه داشت، به جرم "جنایت علیه بشریت" به اعدام با چوبه دار محکوم شد.
به گزارش رویتر دختر صدام حسین تقاضا کرده است که جسد پدرش در یمن دفن شود.
"اعدام بی درنگ"
گفته می شود که مقامات آمریکایی مایل بودند که رهبر سابق عراق پس از سال نو مسیحی اعدام شود.
اما نوری مالکی نخست وزیر عراق اصرار ورزید که اجرای حکم اعدام صدام حسین نباید تأخیر شود.
آقای مالکی در گفتگو با مقامات آمریکایی در عراق، موافقت آنها را با اعدام صدام پیش از تعطیلات سال نو مسیحی جلب کرد.
گروه وکلای مدافع صدام حسین از قاضی دادگاهی در ایالات متحده درخواست کرده بودند که با تحویل رهبر سابق عراق از دست مأموران آمریکایی به مأموران عراقی مخالفت کند.
به نظر وکلای مدافع صدام حسین، دادگاه او با موازین حقوقی درستی انجام نگرفته است.
آنها قصد داشتند از اعدام رهبر سابق عراق جلوگیری کنند، اما قاضی آمریکایی تقاضای وکلای صدام حسین را نپذیرفت.
زمان و مکان به دار آویخته شدن صدام اعلام عمومی نشد، زیرا بیم می رفت که اعدام او به آشوب و نا امنی در کشور دامن بزند.
محاکمه صدام در ۱۹ اکتبر ۲۰۰۵ شروع شد و حدود یک سال بعد با حکم اعدام او پایان یافت. این حکم در پنجم نوامبر اعلام شد و در ۲۶ دسامبر پس از ابرام نهایی به حالت قابل اجرا در آمد.
امانتداری و اخلاق مداری
استفاده از این مطلب فقط با ذکر منبع مجاز است
www.Republic.parsiblog.com