هر چند با توجه به علاقه احمدی نژاد به انجام تغییرات در کابینه حتی در طول مدت ریاست جمهوری اش (که به برکناری تقریبا نیمی از کابینه انجامید) می شد حدس زد که کابینه دهم، ترکیبی متفاوت از دولت نهم خواهد داشت اما با تصریح احمدی نژاد بر انجام تغییرات گسترده در دولت بعدی، این گزاره قطعی است که کابینه دوم احمدی نژاد، چهره ای جدید خواهد داشت.
البته از حالا نمی توان پیش بینی دقیقی از حجم تغییرات در کابینه داشت چه آنکه همه چیز به شخص احمدی نژاد بستگی دارد و او، ثابت کرده است که چندان قابل پیش بینی نیست.
فراموش نکرده ایم وقتی مجلس، فرشیدی، وزیر آموزش و پرورش وقت او را استیضاح کرد، احمدی نژاد چه دفاع جانانه ای از او در مجلس نمود و از وی به عنوان یکی از بهترین ها یاد کرد ولی بعد از آنکه مجلس مجددا به فرشیدی رای اعتماد داد، احمدی نژاد او را برکنار نمود.
با این حال، بازار گمانه زنی ها در این باره داغ است و گزارش زیر صرفا مروری بر این گمانه زنی هاست که البته همه وزارتخانه ها از جمله وزاتخانه هایی که بدون تغییر می مانند و نیز چند وزارتخانه راهبردی مانند اطلاعات ، خارجه و دفاع که برای معرفی وزیران ، رئیس جمهور باید در سطوح بالای نظام مشورت کند ، در این گزارش نیامده اند.
گفته می شود احمدی نژاد ، بعد از انتخابات ، کمیته ای از حلقه اول نزدیکانش تشکیل داده و از انان درباره عملکرد وزریرانش رأی گیری کرده است که در این رأی گیری ، تنها معدودی از وزیران ، مانند پرویز فتاح ،توانسته اند اتفاق آرا را به خود اختصاص دهند.
همچنین ، فهرست های گوناگونی به احمدی نژاد پیشنهاد شده است که گزارش حاضر ، به بررسی مهم ترین گزینه ها تا کنون پرداخته است.
معاون اول
تغییر، پرویز داوودی از مدت ها پیش مطرح بود به گونه ای که یک بار وقتی احمدی نژاد، عصر هنگام به وزارت نیرو رفت، بسیاری گمان بردند که رییس جمهور به آنجا رفته است تا به هنگام بازگشت "پرویز فتاح" وزیر نیرو را با خود به دفتر ریاست جمهوری بیاورد به جای داوودی بنشاندش.
اینک از سعیدلو، معاون اجرایی کنونی رییس جمهور و صادق محصولی، وزیر کشور و حتی اسفندیار رحیم مشایی به عنوان گزینه های احتمالی برای تصدی معاونت اول ریاست جمهوری یاد می شود.هر چند که نزدیکان احمدی نژاد به او گفته اند جابجایی محصولی بعد از انتخابات پرماجرای اخیر ، صورت چندان خوشی نخواهد داشت و از این رو ، شانس رحیم مشایی و سعید لو برای تصدی معاونت اول ، بیش از محصولی است.
اگر احمدی نژاد ، تصمیم بگیرد که مشایی را معاون اول کند ، این اقدام او یک "نه" بزرگ و معنادار به مخالفان اصولگرای مشایی خواهد بود که در طول 4 سال گذشته ، خواهان برکناری مشایی از دولت بوده اند.
معاون اجرایی
احمدی نژاد، سعیدلو را از دست نخواهد داد به ویژه آنکه به مدیریت اجرایی وی اعتقاد دارد. با این حال اگر سعیدلو را به معاونت اول یا وزارت نفت بفرستد، بعید نیست علی کردان را به جای وی منصوب نماید هرچند که در فهرست پیشنهادات ، نام های دیگری مانند محرابیان و نیک زاد نیز به چشم می خورد.
معاون حقوقی و پارلمانی
برای تصدی این معاونت مهم ، نام فدایی در فهرست بررسی های احمدی نژاد است.
سازمان میراث فرهنگی و گردشگری
در صورتی که رحیم مشایی به معوانت اولی ارتقا نیابد ، ابقایش در جایگاه کنونی بیش از همه محتمل است. او پیشتر نیز بر تمایل خود بر ادامه کار در سازمان میراث و گردشگری ، تاکید کرده بود.
به هر حال ، مشایی هر سمتی بگیرد ، وزیر نخواهد شد زیرا در مجلس برای گرفتن رای حتما مشکل خواهد داشت و از این رو ، احمدی نژاد او را در سمتی منصوب می کند که گذرش به مجلس نیفتد.
از بقایی نیز به عنوان آلترناتیو مشایی یاد می شود.
سازمان حفاظت محیط زیست
کوچک زاده ، نماینده اصولگرای مجلس و نسرین سلطانخواه - تنها کاندیدای فهرست اصولگرایان در انتخابات مجلس که ناکام ماند- برای جانشینی فاطمه واعظ جوادی مطرح اند.
البته اگر قرار باشد سنت نانوشته ریاست زنان بر این سازمان حفظ شود ، لابد سلطانخواه از کوچک زاده شانس بیشتری خواهد داشت!
آموزش و پروش
در کنار احتمال ابقای علی احمدی ، از بهروز همتی ، معاون وزیر آموزش و پرورش در دوران نجفی که سابقه مدیرکلی در برخی استان های کشور را در کارنامه اش دارد به عنوان وزیر احتمالی یاد می شود.
بهداشت
علاوه بر وزیر فعلی ، از دکتر سید شهاب الدین صدر، رییس نظام پزشکی و نماینده مجلس و دکتر جواد نظری مهر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و یکی از رؤسای استانی ستادهای احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری به عنوان گزینه های احتمالی برای تصدی پست وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی یاد می شود.
تعاون
محمد عباسی، احتمالا جای خود را به مرتضی نبوی یا فدایی خواهد داد.
کشاورزی
اسکندری نیز هر چند در مجلس توانست از استیضاح برهد اما بسیاری از نمایندگان ابقای او را مصلحتی می دانند و بر آنند که وی این بار از سوی رییس جمهور معرفی نخواهد شد.
شاید "دارابی" به جای وی وزیر شود و البته از کوچک زاده و پیمان فلسفی هم به عنوان گزینه های احتمالی یاد می شود.
دادگستری
در کنار ابقای الهام در سمت وزارتش، از بختیاری(استاندار اصفهان و رئیس اسبق سازمان زندان ها) و سعید مرتضوی (دادستان تهران) به عنوان وزیران احتمالی دادگستری یاد می شود.
رفاه و تامین اجتماعی
با توجه به احتمال انحلال وزارت رفاه ، گفته می شود که احمدی نژاد وزیری برای این مجموعه معرفی نخواهد کرد تا ماه های آخر حیات این وزارتخانه - که بسیاری آن را بی فایده ترین وزارتخانه دولت می دانند- با سرپرست سپری شود.
طبق قانون ، قرار بود با تاسیس وزارت رفاه ، یکی از وزارتخانه ها ، حذف شود تا دولت حجیم نگردد ولی اینک ، گویا قرعه حذف به نام خود وزارت رفاه افتاده است.
علومخروج زاهدی ، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از کابینه تقریبا حتمی است و از قائم مقام او ،دکتر حسینی که ریاست دانشگاه پیام نور را بر عهده دارد به عنوان مهم ترین جایگزین اش یاد می شود. هر چند که زاکانی هم در این خصوص مطرح است.
فرهنگ و ارشاد اسلامیبا انتقاد صریح احمدی نژاد از فضای فرهنگی کشور، گمانه زنی ها درباره تغییر صفار هرندی نیز تقویت شده است و از افرادی مانند شمقدری (مشاور هنری رییس جمهور و از مخالفان صفار هرندی) و رسایی (عضو رایحه خوش و نماینده مجلس) به عنوان جانشینان احتمالی صفار یاد می شود هر چند که در برخی محافل از کلهر نیز نام می برند ولی معلوم نیست مجلس اصولگرا به او رای بدهد، ضمن این که وضعیت سلامت جسمی او نیز مانعی جدی برای انجام وظایف اش خواهد وبد.
البته برخی فعالان سیاسی ، محمدعلی زم - رئیس اسبق حوزه هنری- را نیز به احمدی نژاد پیشنهاد داده اند.
کارجهرمی، اولین وزیری است که رفتن او از کابینه از مدت ها پیش مطرح بوده است. گفته می شود وی به قوه قضاییه خواهد رفت تا معاون صادق لاریجانی، رییس آینده قوه شود. از بختیاری و محرابیان(وزیر صنایع) به عنوان جانشینان جهرمی یاد می شود.
مسکنوضع جسمانی سعیدی کیا، چندان خوب نیست. او چندی پیش عمل قلب باز انجام داد. بنابراین درباره رفتن او از کابینه هم اخبار متعددی وجود دارد. از علی آبادی، رییس سازمان تربیت بدنی به عنوان وزیر مسکن و شهرسازی آینده نام می برند. علی آبادی در سازمان تربیت بدنی نشان داد که مهندس خوبی است و از عهده ساخت و ساز به خوبی برمی آید. یک بار فیروز کریمی نیز به کنایه این جمله را گفته بود که علی آبادی مدیر خوبی است اما در شهرداری.
البته سیدمهدی هاشمی و نیک زاد(معاون عمرانی وزیرکشور) نیز برای تصدی وزارت مسکن مطح اند.
صنایعگویا تقدیر وزارت صنایع این است که به دست جوانان اداره شود.
گفته می شود محرابیان جوان در دولت آینده از وزارت صنایع خواهد رفت تا بذرپاش جوان تر جایگزین وی شود؛ البته اگر رفتن بذرپاش از سایپا به "شستا" منتفی شده باشد.
نفتوزیر نفت هم گویا در فهرست تغییرات است. زارعی و سعیدلو به عنوان وزیران ا حتمالی نفت مطح هستند. زارعی را احمدی نژاد در دور قبل نیز می خواست به عنوان وزیر نفت معرفی کند که رأیش را زدند.
محصولی هم برای این وزارتخانه مطرح است ولی مصالح سیاسی ، ابقای او در وزارت کشور را ایجاب می کند.
راه و ترابریعلاوه بر خود بهبهانی ، علی آبادی نیز علاوه بر آنکه برای وزارت مسکن مطرح است، از جمله گزینه های وزارت راه هست. به علاوه از رحیم قربانی، استاندار آذربایجان غربی و از دوستان احمدی نژاد در دوران شهرداری تهران نیز برای جانشینی بهبهانی یاد می شود و همچنین از مهدی هاشمی معاون وزیر کشور هاشمی.
او بعد از برکناری پورمحمدی، مدتی به عنوان سرپرست وزارت کشور در کابینه حضوری موقت داشت.
ارتباطاتدرباره سلیمانی ، ضدو نقیض فراوان است ؛ از یک سو گفته می شود سلیمانی هم از جمله وزیرانی است که در دولت دهم حضور نخواهد داشت و از سوی دیگر به دوستی نزدیک او و احمدی نژاد به عنوان عاملی برای ابقایش اشاره می شود. در ایران، به ویژه کاربران اینترنت از عملکرد وی چندان راضی نیستند.
اگر او رفتنی باشد ، شاید معاونش محامد پور و وفا غفاریان جایگزین اش شوند.
تربیت بدنیآصفی، سخنگوی وزارت خارجه دولت اصلاحات که هم اکنون سفیر ایران در امارات است و علاقه وافری به فوتبال دارد، از گزینه های احتمالی برای ارتقا به سمت معاونت رییس جمهور در کسوت ریاست سازمان تربیت بدنی است. مهرداد بذرپاش و سید مهدی هاشمی نیز در فهرست هستند.
اگر این سازمان با سازمان ملی جوانان ادغام شود ، بر اهمیت آن افزوده خواهد شد.
بنیاد شهیددهقان هم رفتنی است و مهم ترین گزینه برای ریاست این بنیاد ، حسین مظفر است که پدر و برادرانش شهید شده اند.
مظفر ، وزیر آموزش و پرورش دولت اصلاحات بود و نماینده اصولگرای مجلس است.
از زریبافان هم برای ریاست بیناد شهید یاد می شود.
مرکز امور زنان علاوه بر طیب زاده ، از خان مها سلطانخواه و زینب شریعتمداری نیز برای تصدی ریاست این مرکز یاد می شود.
بانک مرکزیداووی ، معاون اول کنونی و صمصامی مطرح اند.
گفتنی است که احمدی نژاد گویا قصد دارد ، معاونان و روسای دستگاه های دیگر مانند بانک مرکزی را بعد از تثبیت کابینه اش ، معرفی کند و دست به جابجایی در حوزه هایی که نیاز به رای مجلس ندارند ، بزند.